dimecres, 24 de juliol del 2013

Proposta per harmonitzar la coexistència entre les oronelles, cabots i falzies, i els vianants al centre d'Artà

Presentaren un prec al plenari de juny perquè, d'acord amb els propietaris d'edificis afectats, s'instal·lin i mantenguin safates protectores sota els nius d'oronelles, falzies i cabots
IV proposa instal·lar i mantenir sistemes protectors que evitin la precipitació als carrers d'excrements d'oronelles i molèsties als vianants.
S'instal·larien després de l'arribada d'aquestes aus protegides a la primavera i es retirarien després de l'emigració

El vídeo d'Agustí Torres “Artà. Una altra mirada”, finançat amb fons del Pla de dinamització turística Artà Sorprèn, s'inicia i acaba amb l'espectacular vol de les oronelles sobre el cel d'Artà. No inclou però, per motius obvis, les defecacions de les aus, que es precipiten al carrer sota les barbacanes o voladesde teulada d'edificis com els de Cal Marquès, Can Jordana o d'altres, sobre tot als carrers més concorreguts, com el cas dels carrer Antoni Blanes, Rafel Blanes, C/ Major, Plaça de l'Ajuntament, etc. Unes aus insectívores, protegides, que mengen molts d'insectes (es calcula que una parella de cabots que sura 3 polls consumeix uns 2.500 moscards i altres petits insectes cada dia), però que també produeixen brutor.


Per resoldre aquest problema el regidor Guillem Caldentey va presentar un prec el passat plenari de dia 24 de juny demanant que l'ajuntament ofereixi gratuïtament un servei als propietaris d'edificis on hi ha nius d'oronelles, cabots o falzies, per tal d'evitar que les defecacions d'aquestes aus protegides caiguin al carrer i al temps per facilitar la neteja de les façanes que puguin resultar embrutades.


La proposta que presenten al Ple de juliol, en forma de moció, inclou un petit croquis, on es presenta un sistema de safates desmuntables que es poden llevar una vegada les aus emigren, els mesos d'agost al setembre, i reinstal·lar-les novament cada primavera amb ocasió del retorn de les aus i nou anidament. Cada vegada que es desintal·lin els servis municipals hauran de procedir a una neteja anual. Les safates van suportades sobre uns peus lleugers adosats a la paret, un pam i mig sota els nius. El batle es va comprometre a fer-la arribar als tècnics municipals d'urbanime.


Al debat a què va donar lloc la proposta ecosocialista, el batle va adduir que ja havia encarregat una neteja de les defecacions existents a Cal Marquès, (i solament en aquest edifici) obviant que a més de la brutor actualment existent, el problema de les caigudes d'excrements sobre els vianants no es soluciona fent net, sinó evitant que en caigui més, sobre tot a les zones més turísticas del casc urbà.

El tema de les oronelles fa anys que es tracta a la Sala: els ecologistes fa anys ja havien denunciat l'eliminació dels nius a Ca'l Marqués i ara, aprofitant les possibilitats del Pla de dinamització turística Artà Sorprèn, presenten una proposta en positiu, que solucioni el problema de la brutor generada per aquestes aus tant als vianants com als propietaris dels edificis on hi ha nius.