diumenge, 20 de desembre del 2009

Una bona proposta de la Cooperativa i l'ADS de Llevant

Els Verds-Esquerra d'Artà recolzen la sol·licitud de la Cooperativa Agrícola d'Artà i l'ADS de Llevant, d'executar el projecte de renovació de l'edifici d'escorxador municipal
Aquesta és, al menys, la segona ocasió en dos anys en què es sol·licita aquesta execució, aprofitant la disponibilitat dels fons del Pla E en les seves dues edicions. Els ecosocialistes critiquen l'opacitat amb què es decideixen els projectes a finançar amb el Pla E per part d'UM-PSOE d'Artà, en contrast amb el que es fa a municipis com Son Servera o Pollença.


Els Verds-Esquerra d'Artà troben del tot encertada, viable i oportuna en l'actual circumstància de crisi econòmica, la proposta exposada formalment -i, enguany, també per escrit, el passat dia 3 de desembre- per part de la Cooperatica Agrícola Sant Salvador i per l'Associació de Defensa Sanitària de Llevant, en què es sol·licita incorporar el projecte (
“Projecte d'Adaptació d'Escorxador i Construcció d'Indústria càrnica a Artà”, projecte per un valor de 21.710,93 euros, encarregat i pagat per l'Ajuntament l'any 2004) entre els projectes finançats amb fons de l'edició del Pla E estatal l'any 2010.
Els ecosocialistes consideren que l'objectiu exposat per aquestes entitats agrícoles locals encaixa a la perfecció amb la filosofia del Reial Decret Llei 13/2009, que diu que l'objecte d'aquests fons és "que les inversions, projectes i actuacions finançades contribueixin a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental". En l'escrit d'aquestes dues entitats, es descriu
el servei d'escorxador com a "necessari per a la revitalització del sector primari", i com la seva posada en marxa "donaria un valor afegit als productes i poder, en la seva el·laboració, i amb la creació d'una marca, entrar al mercat d'una forma més favorable".
Els Verds-Esquerra d'Artà consideren que la proposta de rehabilitació de l'edifici municipal d'escorxador hauria de ser
un dels eixos en promoció de l’activitat agrícola i ramadera, perquè possibilitaria la producció d'el·laborats càrnics a partir de bestiar de producció local, fent-lo accessible a segells de qualitat i marques locals, a més de millores en la garantia sanitària del procés de transformació càrnica. Suposaria, en definitiva, una decidida mesura de recolzament a un sector primari abandonat fins ara per les administracions, especialment la municipal -l'equip de govern no ha fet absolutament res al respecte el que duim de legislatura-, sector productiu que, per altra banda, és un factor molt important en la conservació del patrimoni i el paisatge municipal.
Encara que expressen el seu total recolçament a aquesta proposta, pertinent, oportuna i perfectament compatible -si no necessària- en els seus objectius amb "la conservació i admiració amb i per al territori", i encara que l'equip de govern ha expressat en diverses ocasions la conveniència d'afavorir i promocionar la creació de "marques locals diferenciadores" (1), Els Verds-Esquerra d'Artà no oculten el seu pessimisme respecte de l'interès en treballar en aquesta línia de l'equip de govern de l'Ajuntament d'Artà (UM-PSOE).
Ja a finals del passat any 2008, quan es va fer pública la convocatòria de la primera edició del Pla E, la Cooperativa Agrícola d'Artà es va reunir en diverses ocasions amb màxims representants de l'equip de govern per mirar de trobar, en aquells fons estatal d'urgent aplicació (l'any 2009). Lamentablement, sembla ser que no obtingueren l'interès necessari per part de l'Ajuntament que finalment no inclogué el projecte.
Segons Guillem Caldentey, regidor de Els Verds-Esquerra, el desinterès, passivitat ineptitut i manca de vergonya de l'equip de govern va arribar al punt que, oficialment, el projecte (propietat de l'Ajuntament des de 2003) va romandre "perdut" (no es trobava dins les dependències municipals, com pertocava) més d'un mes, i va ser recuperat quan els terminis de presentació dels projectes a executar ja s'havien esgotat. En canvi, denuncia aquest regidor, es varen poder redactar en poques setmanes projectes completament nous que sí varen ser executats, i es va tardar bastant més temps en trobar la còpia del projecte que feia quatre o cinc anys que estava enllestit.
(1) Vegeu, per exemple, al respecte d'aquest suposat interès en el sector primari, en la creació de marques alimentàries, com informacions respecte del projecte de renovació de l'edifici d'escorxador, les preguntes d'EV-Esquerra i respostes de l'equip de govern formulades en la sessió del Ple de l'Ajuntament d'Artà de dia 27 de gener de 2009).

Manca de transparència, flexibilitat i nul·la participació ciutadana

Per altra banda, denuncien la manca total de transparència per part de l'equip de govern respecte del procés que actualment es du a terme de determinació de les obres i projectes a finançar amb els fons dels successius Plans E contra la crisi, també en la segona edició que es durà a terme l'any pròxim (per l'any 2010, es produirà una despesa a Artà de
768.968 euros).
La passada sessió ordinària del Ple, dia 25 de novembre, UM-PSOE rebutjaren una moció conjunta dels grups de l'oposició municipal, en què es demanava obrir el procés de decisió de les obres i projectes amb la ciutadania (com es farà a Pollença) i, com a mínim també, amb els grups de l'oposició (com es fa, com a mínim, també a Son Servera). Denuncien la manca de transparència i el poc sentit democràtic de l'equip de govern el qual, per altra banda i segons la informació donada aquella sessió del Ple, ja fa prop d'un mes que té un llistat amb els projectes que es duran a terme. Això significa que fins a principis del mes de febrer s'hagués disposat de dos mesos per a una consulta, valoració i decisió dels projectes a executar més amples, més democràtics i, en definitiva i amb tota seguretat, més encertats.

Què n'ha dit la premsa:
Diario de Mallorca (22-12-2009): La cooperativa de ganaderos y la ADS reclaman que se reabra el matadero con dinero del Plan E

Diari de Balears (22-12-2009): Els ramaders d'Artà reclamen la reobertura de l'escorxador

2 comentaris:

Anònim ha dit...

la idea es bona la possibilitat de dur-la a terme la veig dificíl, l´equip de govern no sé si està per la labor i la participació ciutadana no la renen en compte, mirau el BOIB nº 184 de 19-12-09 pàgina 15 conselleria de medi ambient nº 27650 subvencions perla implantació de l´agebda local 21 l´únic ajuntament que no ha sol.licitat la subvènció és el d´Artà la gestió és nefasta i el conseller ès d´UM quina descoordinació entre ells mateixos tenen el cap ple de temes que les preocupen mlot més com és la corrupció que les afecte

Unknown ha dit...

Bon dia comentarista anònim/a!!
El teu comentari és encertadíssim, trob que estàs molt ben informat a nivell local com pel que fa a UM i la relació "dia a dia" entre les administracions que aquella genteta "gestionen".
Per ventura és com tu dius que estan massa preocupats amb els casos de corrupció en el si del partit... el cas és que, al municipi d'Artà, tan sols no es preocupen de fer ni gestió, ni tan sols un mínim de "clientelisme" com podrien fer, per altra banda, amb un cert grau de legitimitat.
Han passat dos anys i mig des que el Conseller Grimalt va dir allò de fer del Parc Natural de Llevant "el motor econòmic de la comarca"... i no han estat capaços de gestionar que s'hi adhereixin els propietaris privats que hi hen expressat la seva voluntat d'adherir-si, entre d'altres coses, per poder accedir a quantitats milionàries en subvencions...
Ens comentes el tema de les subvencions per a les AL 21: gràcies, no hi havíem caigut! Ho treurem, segurament, les properes setmanes per premsa i en aquest blog, i hi afegirem com enguany tampoc no han estat capaços de finançar cap millora en recollida de residus ni en infraestructures amb aquestes finalitats, tal i com ja vàrem haver de denunciar l'any 2008 (DM, 22-08-2008: "El Ayto. renuncia a una partida del Consell para la mejora del Parc Verd" (http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2008082200_3_386403__Part-Forana-Ayuntamiento-renuncia-partida-Consell-para-mejora-Parc-Verd)). Enguany ni tan sols no ho varen intentar: BOIB 159, de 29-10-2009 (http://boib.caib.es/pdf/2009159/mp78.pdf).
Gràcies novament per la teva participació, per la informació aportada, i que tenguis unes bones festes d'hivern i final d'any.
G. Caldentey
regidor