diumenge, 13 de març del 2011

Aprovada la Moció contra l'ús municipal del Glifosat... a Felanitx!



La moció que va presentar el Bloc a Felanitx, s'havia presentat ja als municipis d'Artà, Pollença i Son Servera. Ens consta que a Andratx i Porreres ja fa temps que es va prendre aquesta assenyada determinació.
De Son Servera, ens consta que fou una de les primeres propostes que va fer en R. Valls, recent incorporat com a regidor de la Corporació en substitució de na Conxi Penya. El batle, en Toni Servera, li va expressar el seu compromís en el sentit de fer el possible per no tornar a esquitxar amb aquests productes en els camins, instal·lacions i carreteres de titularitat municipal; així com, d'acord amb el que es proposava al redactat de la moció, instar el Consell a deixar de fer servir el glifosat en general, i als camins i carreteres d'aquell municipi en particular. A la foto, del passat mes d'octubre, es pot observar una brigada "esquitxadora" del Departament de Carreteres del Consell de Mallorca, fent feina a una de les carreteres dins del municipi de Son Servera (MA-4031, "dels Rentadors").
A Artà i a Pollença, ens hem trobat amb un equip de govern malauradament del tot insensibles a l'exposició del GOB i dels regidors ecologistes, a la protecció del medi ambient pel que fa a la toxicitat i conseqüències letals d'aquest producte pel que fa als ecosistemes, i també, i per altra banda, del tot inconseqüents amb aquella cançoneta tan seva (UM, Conveniència de les Illes), de potenciar la desestacionalització turística, oferir paisatge i territori, etc, etc, etc.
Si rebem 90.000 cicloturistes cada any, per ventura lo seu, com deien els companys pollencins, seria precisament no acabar amb la bellesa d'unes voreres de les carreteres i els camins que, fins fa molt pocs anys (fins que es va iniciar la fumigació amb aquests productes), presentaven un aspecte d'allò més guapo i agradable amb multitud de flors: No és brutor, és diversitat biològica. [...]

A aquest país es segueix confonent la "netedat" amb la destrossa d'hàbitats i ecosistemes que són molt valorats pels turistes naturalistes que ens visiten i que ens han comentat que un dels canvis més grans que han vist a Mallorca és el del paisatge que hi ha a les cunetes de les vies rodades. Recorden, de les seves primeres visites a l'illa fa ja anys; catifes de flors rectilínies que darrerament són cada cop més escasses. Aquesta imatge encara es pot veure a Menorca; voreres de carretera plenes de floretes de tot color amb els seus insectes, i animalons associats. Allà en principi hi passen desbrossadora. No té cap sentit fumigar amb herbicides vegetació que no te més de dos pams i que no fan cap mal ni a la circulació ni a ningú, i que al mes d'agost hauran desaparescut ja que la majoria són anuals o són geòfits que passen l'estiu davall terra.

Crida l'atenció, per acabar i respecte de la entitat que més carreteres i vial té baix la seva competència, el Consell de Mallorca, que al document referenciat a dalt -baix la primera foto- incorpori en multitud d'exemples de projectes d'embelliment de carreteres, actuacions com les aportacions de terres a les voreres dels vial, per a permetre el creixement d'herbàcies silvestres....

1 comentari:

neus ha dit...

No els basta amb acabar amb tota possibilitat de vida envoltant les carreteres, també els boscos són fumigats perillosa i irresponsablement.
Vegeu aquest communicat del gob de menorca: Atac massiu a la biodiversitat