dimecres, 20 de juliol del 2011

GOB. Reclamen "més esforç en la investigació dels incendis forestals"

El GOB reclama més esforç en la investigació dels incendis forestals
La investigació en profunditat de tots els casos, y el judici i condemna d’incendiaris ha de ser fonamental dins una estratègia preventiva

Estam assistint a un estiu amb un important repunt en el nombre d’incendis forestals i en la superfície cremada en relació al que havia estat la tònica general en la darrera dècada. En aquests moments de l’any, ben avançat l’estiu, el grau d’humitat de les masses forestals és normalment mínim i la combustibilitat és màxima, independentment de que la primavera hagi estat un poc més o manco plujosa. Per tant és un error atribuir fonamentalment aquesta major incidència de focs a la situació ambiental conjuntural de les masses forestals. Recordem que com a norma general els boscos no es cremen; els cremam, per imprudència o de forma intencionada.

L’aplicació de gran quantitat de mitjans humans i materials (i per tant de recursos econòmics) permet generalment controlar bona part dels incendis en els seus primers moments, possibilitant menors superfícies cremades. Tot i això, el nombre de sinistres no ha experimentat un descens apreciable al llarg de la darrera dècada (mitjana de 125 anuals en el període 2000-2010). La interpretació és evident: falla la prevenció.

Gairebé tots els incendis que es produeixen a les Balears es generen per negligència o de forma intencionada. Per tant la informació als ciutadans per tal d’evitar pràctiques imprudents i a més il·legals durant l’estiu (focs agrícoles a zones de risc, foganyes forestals, cremes de restes de jardineria a perifèries d’urbanitzacions forestals, llançament de llosques de cigarrets, etc) i per altra banda la persecució dels que ho fan intencionadament han de ser línies fonamentals en la lluita contra el foc.

Pel que fa als incendis provocats, la reiteració a determinades localitats de Mallorca (Son Doblons, perifèria poblera de s’Albufera, urbanització de Betlem, zona Estellencs-Andratx, etc.) és simptomàtica. Tot i que molts d’aquests i altres casos es cataloguen com a intencionats, en comptades ocasions s’ha acabat condemnant als responsables d’incendis a les Balears. Som conscients que la identificació, judici i condemna dels autors no és gens fàcil, però davant la reiteració de casos a determinades localitats molt ens temem que per començar la pressió investigadora estigui essent insuficient com per, com a mínim, generar un efecte dissuasori.

Davant aquesta situació, reclamam de les autoritats (Govern i Delegació del Govern) un major esforç en la investigació dels focs i en la identificació dels responsables, ja que la sensació d’impunitat és un element altament inconvenient en l’estratègia per solucionar aquest problema.