diumenge, 23 de setembre del 2007

Article de Mariano Moragues, sobre la invasió del litoral pels cotxes


Val més matar l’ase que donar-li mals vicis

Els Verds fa anys que reclamen que es prenguin mesures efectives per tal de protegir realment la zona costera que va des de La Colònia fins a Betlem, tal com ho exigeixen les normatives que hi ha en aquest indret, que ha estat declarat “lloc de interès per a la conservació” (LIC) i “zona d’especial protecció per a les aus” (ZEPA) per la Comunitat Europea, així com també Els Canons va ser protegit com espai ANEI. Tot això vol dir que està prohibit la circulació de vehicles no autoritzats. Però, què està passant, quina és la realitat? La realitat és que aquesta zona de cada dia està més deteriorada, perquè s’ha aplegat el vici d’entrar-hi amb el vehicle i s’ha convertit en una zona d’aparcament. Es fan malbé les plantes endèmiques, el sòl, les aus i fa mal a la vista, espenyant-se un altre tros de la nostra costa.

Hem de posar peu fiter d’una vegada a aquest vici si no volem que el mal ja no tengui remei. I això no és sols una exigència d’Els Verds-Esquerra, és una exigència de tots els que estimen Mallorca i més concretament de tots els partits artanencs. Efectivament, he llegit tots els programes del partits polítics d’Artà i tots coincideixen en la voluntat de protegir la costa i d’adequar els accessos a les platges, dotant-les de serveis públics i sanitaris, preveient estacionaments per vehicles. Ala idò, si tots estam d’acord, posem fil a l’agulla, per impedir que entrin i aparquin els vehicles allà no es pot, ni es deu.

Per ventura, la solució definitiva passa per la compra per part de l’Ajuntament d’un solar per fer-hi un aparcament dins un espai controlat, que a més a més podria servir de punt verd, que bona falta fa. (Se suposa que ho tenim bé amb les Conselleries de Medi Ambient, que tocarien està d’acord amb aquesta qüestió i podrien ajudar al finançament). De totes maneres, mentre tant poden fer-se algunes coses que ajudin a aturar la malmenada que es fa a la naturalesa amb els vehicles. Com és ara: posar més cartells tant que prohibeixin la circulació i l’aparcament, com explicatius del sentit de tal prohibició; vigilància de la policia local els dies de més congestió; establir un conveni amb qualque propietari d’un solar per tal que el pugui llogar per estacionament. En darrer terme, si fos necessari, tancar, amb reixat, estaques, bardissa o paret seca, deixant sols els portells necessaris per vianants, a fi de protegir lo teòricament protegit i assumit per tots els partits.

Més enllà del vots i el prestigi, si protegim la naturalesa els nostres fills i nets nos ho agrairan i si no ho feim, amb raó, ens criticaran.

Mariano Moragues

1 comentari:

Pepe ha dit...

Bona feina i molt guapo el blog, segur que en poc temps es converteix en la millor manera d'informar-se del que passa a Artà.
Salut i República.