dimecres, 16 de juliol del 2008

Conservació, dignificació i promoció del conjunt de Bellpuig

Accediu a la moció.

Els Verds-Esquerra d'Artà proposaran la reivindicació unitària dels partits artanencs de la rehabilitació, conservació i valoració de Bellpuig.
Recorden el compromís de la consellera Joana Ll. Mascaró d'executar el projecte, ja existent, de conservació i reforma del monestir com a lloc de visita

Els Verds-Esquerra d'Artà han presentat, per a la seva discussió i aprovació la propera sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament d'Artà, una moció consistent en Instar el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca a l'execució del projecte per a la recuperació i posada en valor del Monument de Bellpuig, consistent en la reforma del monestir i l'església de Bellpuig com a lloc de visita i en la revitalització del conjunt”.

Aquest conjunt patrimonial, edificat al segle XII, donat al Consell de Mallorca per la família Truyols Rovira l'any 1998 i declarat Bé d'Interès Cultural amb la categoria de “Monument” l'any 2003, és una de les fites de l'arquitectura denominada de Repoblament. L'església, de planta rectangular, té la nau dividida en quatre trams, mitjançant tres arcs diafragma que arrenquen d'unes pilastres laterals, rematades per un capitell en forma d'imposta, decorat amb puntes de diamant. L'exterior es defineix per la coberta de teulada a dos aiguavessos i l'espadanya. A la façana lateral s'obre el portal principal d'arc de mig punt, amb impostes esculturades amb punta de diamant.

Els Verds-Esquerra d'Artà duen al Ple de l'Ajuntament aquesta moció amb l'objectiu principal de garantir la conservació d'aquest bé patrimonial de primer ordre. Actualment, el seu estat de conservació dista molt del que li correspon com a exemple cabdal de l'arquitectura del repoblament, i no està en condicions de ser visitat. El seu estat d'abandó no només afecta la part de monestir, sinó també l'edifici de l'església, que torna a tenir la teulada un poc espenyada. El terra de l'edifici es troba completament intransitable com a conseqüència de les darreres excavacions arqueològiques que s'hi dugueren a terme. Moltes de les parets de l'edifici del monestir estan esbucades o a punt d'esfondrar-se definitivament.

La proposta de la formació artanenca subratlla l'important valor patrimonial i històric del conjunt, així com l'obligació legal de les administracions respecte de la conservació, rehabilitació, difusió i promoció del patrimoni. “El municipi d'Artà aporta valor afegit a la comarca i a la illa pel seu estat de conservació territorial i patrimonial, i aquesta ha de ser una raó més per fer esforços especials en la seva conservació i en la seva promoció dirigida a un turisme no tant estacionalitzat, més cultural i familiar”, declara Guillem Caldentey regidor de Els Verds-Esquerra d'Artà.

Recorden també que l'actual responsable política del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Ll. Mascaró, es va comprometre explícitament a la rehabilitació del conjunt artanenc quan era candidata del Bloc per Mallorca a la presidència d'aquesta institució insular, així com les darreres declaracions de la Consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés (1) en el sentit que la cultura no es pot deixar de banda perquè és molt més que un factor de cohesió social, és un element a tenir en compte com a font alternativa que pot generar ingressos importants, que incita a la innovació i al desenvolupament i que crea ocupació”.

(1) Per accedir al comunicat, pitjau aquí.