divendres, 4 de febrer del 2011

Nefasta (i perillosa) gestió dels residus per part d'UM-PSOE

Vista general del gran caramull d'uralita en mal estat, ubicat
en zona de trànsit dels usuaris


Vista general del gran caramull d'uralita en mal estat, ubicat
en zona de trànsit dels usuaris



Vista general del gran caramull d'uralita en mal estat, ubicat
en zona de trànsit dels usuaris



Bidons plens envasos aerosols i contenidor inadequat emprat per a més envasos aerosols


Les bosses per a l'adequat emmagatzemament d'uralita, plenes des de l'estiu


Detall de l'etiqueta de les bosses per a l'adequat emmagatzemament d'uralita


Constaten aproximadament quatre tones d'uralita rompuda acaramullada des de fa més de mig any
Els Verds-Esquerra d'Artà reclamen a l'Ajuntament la immediata retirada dels residus perillosos del Parc Verd d'Artà pel risc per a la salut de les persones i dels treballadors i de contaminació ambiental, o la clausura temporal del recinte
Denuncien una vegada més la paràlisi i retrocessos de l'equip de govern municipal en la gestió dels residus

Els Verds-Esquerra d'Artà han instat l'Ajuntament d'Artà a prendre immediatament les mesures oportunes per tal que les instal·lacions municipals del Parc Verd d’Artà no presentin les condicions que es descriuen, evitant el risc que presenten en l’actualitat per a la salut dels treballadors municipals que se n’encarreguen de la gestió, dels usuaris que hi van a dipositar-hi els seus residus, i el risc de contaminació mediambiental i que, mentres tant no es faci, atès el risc per a la salut de les persones i per al medi ambient, es suspengui temporalment l'activitat d'aquelles instal·lacions municipal.

Les condicions que suposen aquest risc i exposades pels ecosocialistes artanencs consisteixen en l'incorrecte emmagatzemament que s'hi fa, de determinats residus que s'hi duen, com ara materials aïllants de la construcció ("uralita"), i envasos d'aerosols i pintures plàstiques. En la instància, s'exposa que les instal·lacions del Parc Verd d'Artà haurien d'estar suficientment dotades dels contenidors adequats per al correcte dipòsit d'aquests tipus de residus. Segons la Normativa adduïda, és necessari que aquests residus es dipositin dins bidons, contenidors o saques adequades i sense desperfectes, per tal d'evitar el risc de contaminació del medi ambient i un possible dany a les persones que estiguin en contacte.

La major part dels residus de construcció i demolició (RCD) assenyalats són residus del grup "17 06", segons la classificació del llistat LER de residus de l'Ordre Ministerial MAM/304/2002. Els residus de material d'aïllament o construcció que contenen amiant (“uralita”) (LER 17 06 01*, 17 06 03*, 17 06 05*) que s'hi troben solen ser antics i amb una composició tal que permet que el residu emeti fibres i partícules susceptibles d'introduir-se a les vies respiratòries dels animals i humans que hi estiguin en contacte. Els Verds-Esquerra calculen que actualment hi podria haver a prop d'unes 4 tones d'aquest perillós material.

Segons els ecosocialistes, aquesta situació ha estat traslladada en múltiples ocasions al regidor de Medi Ambient els darrers mesos per part dels treballadors encarregats de la gestió d'aquestes instal·lacions municipals. També consta, per altra banda, que el gran caramull de restes d’uralita hi roman, al menys, des de la passada tardor (d'ençà que els sacs adients varen quedar plens, al seu moment).

Els Verds-Esquerra lamenten que es produeixin situacions com aquesta que podrien afectar la salut dels treballadors i dels ciutadans que, cívicament, van al Parc Verd d'Artà a dipositar-hi els residus. Esperen que l'equip de govern sigui capaç de solventar aquestes irregularitats en el funcionament de les instal·lacions municipals esmentades, i no haver d'anar a denunciar a la conselleria de Medi Ambient -i que l'Ajuntament pogués haver d'assumir una sanció, com va ser el cas amb la deficient gestió dels vehicles abandonats en la via pública.

Els ecosocialistes titllen la gestió en residus de l'equip de govern municipal aquesta legislatura de "zero a l'esquerra", no podent-se comptar cap avanç ni un (per exemple, no s'ha habilitat cap Punt Verd a la Colònia de Sant Pere), però sí, en canvi, una sèrie de successos que, més aviat, representen passes enrera, com ara apartar la Fundació Deixalles de la recollida selectiva de residus, la nefasta recollida del fems especialment els mesos d'estiu, o la passivitat a l'hora de millorar la gestió dels vehicles abandonats a la via pública, que ha derivat en una sanció de 10.000 euros.

Què en diu la premsa:
- Diario de Mallorca, 05-02-2011: Caldentey denuncia la "nefasta y peligrosa" gestión local de los residuos.
- Diari de Balears, 06-02-2011: Verds-Esquerra d'Artà denuncia l'acumulació d'uralita rompuda.
- El Mundo-El Día de Baleares, 06-02-2011: Denuncian la "nefasta" gestión del punto verde en Artà.