dimecres, 24 de juliol del 2013

Proposta per harmonitzar la coexistència entre les oronelles, cabots i falzies, i els vianants al centre d'Artà

Presentaren un prec al plenari de juny perquè, d'acord amb els propietaris d'edificis afectats, s'instal·lin i mantenguin safates protectores sota els nius d'oronelles, falzies i cabots
IV proposa instal·lar i mantenir sistemes protectors que evitin la precipitació als carrers d'excrements d'oronelles i molèsties als vianants.
S'instal·larien després de l'arribada d'aquestes aus protegides a la primavera i es retirarien després de l'emigració

El vídeo d'Agustí Torres “Artà. Una altra mirada”, finançat amb fons del Pla de dinamització turística Artà Sorprèn, s'inicia i acaba amb l'espectacular vol de les oronelles sobre el cel d'Artà. No inclou però, per motius obvis, les defecacions de les aus, que es precipiten al carrer sota les barbacanes o voladesde teulada d'edificis com els de Cal Marquès, Can Jordana o d'altres, sobre tot als carrers més concorreguts, com el cas dels carrer Antoni Blanes, Rafel Blanes, C/ Major, Plaça de l'Ajuntament, etc. Unes aus insectívores, protegides, que mengen molts d'insectes (es calcula que una parella de cabots que sura 3 polls consumeix uns 2.500 moscards i altres petits insectes cada dia), però que també produeixen brutor.


Per resoldre aquest problema el regidor Guillem Caldentey va presentar un prec el passat plenari de dia 24 de juny demanant que l'ajuntament ofereixi gratuïtament un servei als propietaris d'edificis on hi ha nius d'oronelles, cabots o falzies, per tal d'evitar que les defecacions d'aquestes aus protegides caiguin al carrer i al temps per facilitar la neteja de les façanes que puguin resultar embrutades.


La proposta que presenten al Ple de juliol, en forma de moció, inclou un petit croquis, on es presenta un sistema de safates desmuntables que es poden llevar una vegada les aus emigren, els mesos d'agost al setembre, i reinstal·lar-les novament cada primavera amb ocasió del retorn de les aus i nou anidament. Cada vegada que es desintal·lin els servis municipals hauran de procedir a una neteja anual. Les safates van suportades sobre uns peus lleugers adosats a la paret, un pam i mig sota els nius. El batle es va comprometre a fer-la arribar als tècnics municipals d'urbanime.


Al debat a què va donar lloc la proposta ecosocialista, el batle va adduir que ja havia encarregat una neteja de les defecacions existents a Cal Marquès, (i solament en aquest edifici) obviant que a més de la brutor actualment existent, el problema de les caigudes d'excrements sobre els vianants no es soluciona fent net, sinó evitant que en caigui més, sobre tot a les zones més turísticas del casc urbà.

El tema de les oronelles fa anys que es tracta a la Sala: els ecologistes fa anys ja havien denunciat l'eliminació dels nius a Ca'l Marqués i ara, aprofitant les possibilitats del Pla de dinamització turística Artà Sorprèn, presenten una proposta en positiu, que solucioni el problema de la brutor generada per aquestes aus tant als vianants com als propietaris dels edificis on hi ha nius.

dimecres, 10 de juliol del 2013

Reclamen l'ús públic dels patis del CEIP Na Caragol i de l'Institut Llorenç Garcias i Font fora de l'horari escolar i la retirada de les porteries de futbet i els enreixats de la plaça de Na Caragol


 [Per a més imatges, pitjau aquí]

IVerds i PSOE reclamen l'ús públic dels patis del CEIP Na Caragol i de l'Institut Llorenç Garcias i Font fora de l'horari escolar i la retirada de les porteries de futbet i els enreixats de la plaça de Na Caragol
PSOE i IVerds denuncien que el batle ha convertit innecessàriament la plaça de Na Caragol en un corral insegur pels nins més petits i per vianants del carrer Pere Amorós
L'enreixat i les porteries de futbet s'han instal·lat terme sense cap participació dels usuaris afectats, ni dels tècnics municipals d'urbanisme, ni de Serveis Educatius Municipals provocant el risc de pilotades pels nins més petits

PSOE i IniciativaVerds reclamen l’eliminació de l'enreixat instal·lat a a la plaça Na Caragol i que separa la zona de jocs infantils de la resta de la plaça, així com les dues porteries de futbet que atrauen a al·lots i adolescents a aquest espai fins ara utilitzat sobre tot per nins petits. No té sentit instal·lar porteries de futbet a una plaça pública quan al costat estan els patis del CEIP Na Caragol i de l'IES Llorenç Garcies, que són llocs molt més adequats per la pràctica esportiva lliure de preadolescents i adolescents, que efectivament a hores d'ara no tenen espais d'ús lliure.

Responent a les preguntes del regidor verd, Guillem Caldentey, al plenari de 25 juny el batle, Jaume Alzamora (UIA), va confirmar que les instal·lacions d'enreixats i porteries de futbet s'havien fet al marge dels tècnics municipals (Serveis Educatius Municipals o Serveis d'Urbanisme) i al marge de qualsevol procediment de participació ciutadana, contravenint obertament els protocols contemplats dins qualsevol projecte educatiu de poble, compromisos que l'Ajuntament d'Artà va contraure per unanimitat en plenari a la legislatura 1999-2003.

Aquest incompliment s'ha traduït en la preocupació de les mares i pares d'e nins petits que a més de veure reduït el seu espai de jocs mitjançant un enreixat que li dóna un cert aire de galliner, veuen incrementat el risc que rebin pilotades dels al·lots majors que es fan els amos de la plaça.

Aquesta conversió de la plaça en pista de futbet, a més de crear problemes als usuaris més petits, i tenir un més que discutible efecte estètic, és absolutament innecessària, perquè bastaria que el batle, acordàs amb l'equip directiu del CEIP Na Caragol i de l'IES Llorenç Garcies i Font l'ús públic fora d'horari escolar (sobre tot ara, en vacances d'estiu) dels patis del col·legi públic i del veïnat IES Llorenç Garcias i Font. Al mateix plenari va sorprendre que el batle afirmés que estaven molt avançades les negociacions amb la Conselleria d'Educació per obrir a l'ús públic els patis de l'Institut, que són de titularitat de la Conselleria d'Educació mentre que no va moure un dit per obrir a l'ús públic els patis del col·legi públic Na Caragol, que són de titularitat municipal. Cal recordar que als pressupostos municipals hi ha una partida pressupostària per fer front a les obres per poder habilitar la pista de l'Institut i poder oferir-la al poble d'Artà, cosa a la qual es va comprometre l'equip de govern en diverses ocasions.

Per IVerds i PSOE és ben hora que el batle es deixi d'iniciatives personals desnortades, al marge dels serveis tècnics municipals i obri els procediments de participació ciutadana que diu promoure, però que no es concreten a la seva pràctica política.