Critiquen la indefinició al respecte de l'equip de govern municipal
Els Verds-Esquerra d'Artà han dirigit un escrit d'iniciativa a la Comissió Balear de Medi Ambient i a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Litoral al qual s'insta el Govern Balear a la presa en consideració de les alternatives mediambientalment menys impactants per a la regeneració de la platja artificial de la Colònia de Sant Pere, obra que el Ministeri de Medi Ambient vol executar properament.
El document de referència, "Proyecto de recuperación de la playa de la Colonia de San Pedro, T.M. de Artà (Mallorca)", redactat per KV Consultores el present any per encàrrec del Ministeri de Medi Ambient, descriu fins a 5 alternatives per a la regeneració de la platja. L'alternativa més impactant és la número 4, una autèntica macroampliació amb 8.139 m2 de superfície de platja seca, 290 m. de longitud, amplada màxima de 60 m. i aportació de 29.620 m3 d'arena; té el valor més alt d'impacte de les propostes: 6,25 (“Impacto Moderado-Severo”). L'alternativa menys impactant, i que defensen Els Verds-Esquerra d'Artà, és la número 0, amb 2.164 m2 de superfície de platja seca, 90 metres de longitud i amplada màxima de 35 m.; té el valor més baix d'impacte de les propostes: 1,50 (“Impacto Nulo-Compatible”). Aquesta darrera alternativa consisteix en una senzilla recuperació dels espigons, en molt mal estat des de l'any 2001, i una actuació de reforçament el passeig marítim entre la platja i el port esportiu.
Els Verds-Esquerra d'Artà mostren la seva preocupació per les informacions més recents1, segons les quals el Govern podria valorar i avaluar especialment la proposta més impactant. Del document del ministeri, aquesta formació critica que conté errors, com argumentar la manca d'espais de bany a la zona (a la zona de la Colònia de Sant Pere hi ha, per exemple, la platja natural de Sa Canova, i altres cales, i als voltants ja s'hi troben platges amb tots els serveis, com als municipis de Santa Margalida, Capdepera, Sant Llorenç, etc.), i també el seu marcat tarannà notòriament desenvolupista. Aquest tarannà s'il·lustra, per exemple, a la introducció, quan s'esmenta que l'ampliació del port esportiu ha incrementat la demanda turística a la zona. Segons Guillem Caldentey, regidor de Els Verds-Esquerra d'Artà, “els efectes a la Colònia de l'ampliació del port l'any 2001 i la manca de voluntat política a nivell urbanístic ja són prou lamentables com per atiar encara més la deformació del poble i el seu paisatge amb macroampliacions de la platja”. Aquest tarannà també queda palès en el mètode de puntuació de les propostes, de caràcter més que qüestionable tècnicament segons Els Verds-Esquerra, atès el resultat que dóna (la proposta millor puntuada és la 4) i que comporta el pervers i paradoxal efecte que quant més gran és l'obra, més atenuada queda la importància del seu impacte mediambiental (!!!!). La proposta 4, la preferida pel ministeri és, per altra banda, la més costosa econòmicament, i la que més despesa suposaria en cada una de les seves regeneracions -que de vegades poden tenir una freqüència fins i tot anual.
Per altra banda, Els Verds-Esquerra fan constar a l'escrit dirigit als organismes de l'administració balear que algunes de les pedreres considerades per a l'extracció de l'arena que s'hi ha d'aportar no han passat cap procediment d'avaluació d'impacte ambiental.
Guillem Caldentey confia que el Govern Balear estudiarà les distintes alternatives per a la regeneració de la platja i que evitarà actuacions massa impactants, tenint en compte el caràcter turístic no massiu d'aquest nucli costaner artanenc.
Critiquen l'obscurantisme i la indefinició de l'equip de govern de l'Ajuntament d'Artà.
No s'entén el silenci de l'equip de govern davant d'una qüestió tan important per a la Colònia i per al municipi, quan s'hi juguen aspectes com el paisatge. No consta oficialment que hagi transmès cap parer al respecte a la delegació de costes quan aquest organisme del ministeri de medi ambient va convidar la corporació i entitats que hi poguessin estar interessades, com el GOB, i a preguntes del regidor de Els Verds-Esquerra sempre han evitat pronunciar-se. Per altra banda, s'ha de recordar que els ajuntaments de Sant Llorenç i de Son Servera, sí s'han pronunciat, i a instància dels propis equips de govern, en contra d'actuacions massa impactants proposades per aquella administració central.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada