dilluns, 31 de març del 2008

Moltes morts per aturada cardíaca es podrien evitar amb assistència primerenca eficaç en un termini curt de temps


Els Verds-Esquerra reclamen la dotació dels cotxes de la policia local i d'algunes instal·lacions municipals amb desfibril·ladors semiautomàtics

Consideren necessària, per al seu bon ús, una formació mínima dels agents de la Policia Local

La darrera sessió ordinària del Ple d'Artà, Els Verds-Esquerra d'Artà reclamaren a l'equip de govern, mitjançant un prec, la dotació dels vehicles de la policia municipal i les instal·lacions municipals on hi ha afluència de públic, així com aquelles properes a llocs de màxima afluència, de desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA). Aquests aparells permeten en moltes ocasions la desfibril·lació primerenca, que suposa la tercera de les passes que s'han de dur a terme segons l'estratègia per a respondre davant d'una aturada cardíaca: (1) alerta immediata, (2) inici precoç de la ressuscitació bàsica per part dels testimonis, (3) desfibril·lació primerenca i, en darrer lloc, (4) suport vital avançat en escassos minuts.

Així mateix, reclamen que es faciliti als agents de la Policia Local d'Artà la formació mínima que els permeti utilitzar aquests aparells. Els agents d'aquest cos policial de proximitat, segons els ecosocialistes, són els que, en moltes ocasions, primer assisteixen una persona que pateix una aturada cardiorespiratòria, i és per aquest motiu que consideren necessari dotar els seus vehicles d'aquests aparells, a més de formar els agents amb nocions bàsiques de Reanimació Cardiopulmonar bàsica (RCPb).

Els Verds-Esquerra recorden que, segons el Plan Nacional de Reanimación Cardiopulmonar, més del 85% de totes les morts sobtades són d'origen cardíac, i que més del 90% dels casos es produeixen fora d'un hospital. Actualment, s'estima que a tot l'estat espanyol es produeixen més de 24.500 aturades, el que equival a una mitjana d'una aturada cada 20 minuts, ocasionant 4 vegades més morts que els accidents de trànsit. El 60% de les aturades es produeixen en presència de testimonis.

Segons els experts, les morts per aturada cardíaca es podrien evitar en la seva major part amb assistència primerenca eficaç des dels serveis d'emergència en un termini curt de temps, ja que el 85% de les mateixes es produeix per una arítmia denominada “fibril·lació ventricular” a la qual el cor batega de manera desorganitzada i la sang no circula per manca de força.

La innovació tecnològica, amb el desenvolupament del desfibril·lador extern semiautomàtic (DESA), ha fet possible assolir l'objectiu de la desfibril·lació primerenca. El DESA possibilita l'accés a la desfibril·lació d'una forma segura i efectiva a persones amb un mínim de formació i entrenament.