divendres, 13 de novembre del 2009

No ens donen accés a les actes del Consorci d'Aubarca-Es Verger

[A la imatge, M. Antònia Sureda (Gerent del Consorci d'Aubarca-Es Verger i regidora d'educació),
R. Gili, batle d'Artà, i M. À. Grimalt, Conseller de Medi Ambient (tots ells d'UM),
durant la inauguració d'una passarel·la de fusta damunt un torrent d'Artà
el passat dia 22-10-2009. Imatge amablement cedida per
L'Observador del Llevant]


El passat dia 13 d'agost, el regidor de l'Ajuntament d'Artà Guillem Caldentey (Els Verds-Esquerra d'Artà) va registrar en el Consorci d'Aubarca-Es Verger una Instància en què es sol·licitava "Tenir accés a les Actes de les reunions de la Junta Rectora del Consorci de Finques Públiques AUBARCA-ES VERGER, així com a les Actes de les reunions de la seva Comissió Executiva, des del moment de la creació d'aquest Consorci (abril de 2001)", amb l'objectiu de poder exercir adequadament les seves funcions com a membre d'aquella Corporació municipal (pitjau aquí per veure la Instància).
Avui, dia 13 de novembre -tres mesos després d'haver fet aquella sol·licitud-, sense haver rebut cap escrit denegatori i justificat per part d'aquest ens públic ni de la Conselleria de Medi Ambient -administració de la qual depèn principalment el Consorci-, personat el regidor a les oficines del Consorci, se li ha denegat l'accés a la documentació sol·licitada.
S'ha de recordar que el Consorci d'Aubarca-Es Verger té per objectiu la conservació, protecció, gestió i explotació dels recursos de les finques rústiques d'Aubarca, Es Verger i s'Alqueria Vella, totes elles ubicades dins del terme municipal d’Artà, i que es tracta d'un ens públic en què els únics membres consorciats són la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Artà.
La denegació injustificada i irregular amb què es troba el regidor de Els Verds-Esquerra d'Artà és un fet molt greu que li impossibilita exercir les seves funcions amb el mínim de coneixement necessari per a fer-ho. Resulta del tot impossible formular propostes de millora o canvis si no es pot tenir coneixements ni dades concrets sobre el funcionament d'aquest ens, ja siguin relatives a la conservació d'aquestes finques, com a la millora de les condicions laborals dels seus treballadors, com a la despesa per al seu funcionament. Els Verds-Esquerra d'Artà han demanat al Grup Parlamentari Bloc per Mallorca que els ajudi a aconseguir accés a aquesta documentació necessària per a dur a terme la seva feina a nivall municipal.
És un fet, per altra banda, que confirma la nul·la transparència amb què s'actua des de la gerència d'aquest ens públic (M. Antònia Sureda) i des de la Conselleria de Medi Ambient, opacitat que fa d'aquest Consorci, en opinió de Els Verds-Esquerra d'Artà, un "cortijo" més en mans d'UM.
Cal recordar, per altra banda, que el passat dia 21 de setembre, Els Verds-Esquerra d'Artà varen enviar al Govern de les Illes Balears una proposta de supressió d'aquest Consorci, no només per motiu del possible estalvi econòmic que això suposaria a l'administració en concepte de sou del gerent (segurament més de 50.000 euros bruts anuals, dada impossible de conèixer atès que no s'ha pogut accedir a les actes sol·licitades), sinó també pel solapament de funcions entre aquest ens i el Parc Natural de Llevant -que té un àmbit territorial d'actuació idèntic- i per la manca de transparència que el caracteritza.

Què n'ha dit la premsa:
Diario de Mallorca, 18-11-2009: Caldentey critica la ocultación de datos.

5 comentaris:

Julen Adrián ha dit...

Segur que ben prest sabrem què estan amagant, i on realitzen les despeses que no fan a Artà.

Anònim ha dit...

el batle com a membre que n´és té les actes pot esser més senzil demenar-li a ell

Julen Adrián ha dit...

Quan jo era regidor de l'equip de govern, totes les actes estavan a La Sala, a(d'això em vaig encarregar jo) disposició de qui les demanàs.
Crec que és pertinent demanar-li a la secretària si consta que s'arxivin a l'Ajuntament, perquè el batle no rep les actes a títol personal, sinò com representat de l'Ajuntament. Si s'arxiven a l'ajuntament són documents públics i per tant de lliure accés dels regidors.
Si no s'arxiven a l'Ajuntament, cosa més que probable, seria una altra irregularitat.

Guillem Caldentey Crego ha dit...

Benvolgut/da anònim/a, benvolgut Julen.
Gràcies per la vostra coincident recomanació.
No diré que no ho hagi fet com deis intencionadament, però com a persona lenta que som, m'agraden els menjars cuinats a poc a poc, "a fuego lento": cada cosa al seu temps, i quantes més oportunitats per denunciar els abusos i incompliment de la legalitat, què voleu que us digui, millor ;-)
Estam per a millorar les coses fent les corresponents propostes de millora, correccions, etc. etc., però també per a fiscalitzar les actuacions dels responsables polítics i defensar els interessos de la ciutadania, que és per al que es suposa que es fan les lleis.
Una vegada feta la denúncia als mitjans, i reflectida en algun d'ells només (DM, 18-11-2009: http://resumdepremsa.caib.es/dossier/ca/verpdf.html?news_id=33298456&sp_id=74582&file=000JTP94.pdf&sp_subject=UM&comp_id=9269&clip_id=974&import_date=2009-11-18), avui dia 19 de novembre he entrat al registre de l'Ajuntament d'Artà aquesta Instància sol·licitant accés a les actes, atès que als dos òrgans rectors del tinglado d'Aubarca-Es Verger (perdó, volia dir: "Consorci" ;-) hi ha diferents membres que són membres de la Corporació municipal. Espero que estigueu d'acord amb la formulació que s'hi fa.
http://docs.google.com/Doc?docid=0AV05-5xIz_h0ZGNwNWh6cnNfMTMwY2NiNHRzc3o&hl=ca

Bé, he de continuar amb les tasques.
Rebeu salutacions ben cordials i gries, una vegada més per les vostres propostes.

Julen Adrián ha dit...

Chapeau!