dimecres, 25 de novembre del 2009

Optimisme (contingut) respecte de l'acord entre l'administració insular i espanyola per la protecció del jaciment de s'Arenalet de Son Colom

[A la imatge es pot observar part del jaciment,
i com la mar hi arriba i el fa malbé]


Els Verds-Esquerra aconsegueixen l'acord entre el Consell i Costes per la protecció de s'Arenalet de Son Colom (Artà)

El grup municipal d'Els Verds-Esquerra d'Artà ha aconseguit que el Consell de Mallorca s'involucri en la protecció de jaciment arqueològic de s'Arenalet de Son Colom, amb la presentació davant la Demarcació de Costes d'un projecte d'intervenció en aquell habitacle prehistòric, que permeti fer passes per la seva preservació. El jaciment es degrada cada any per efecte de la mar i el pas incontrolat de les persones, segons que han constatat diferents experts que l'han visitat.
Els Verds-Esquerra ha denunciat de forma reiterada “l'absoluta passivitat per part del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca tant com de l'Ajuntament davant de la evident degradació del jaciment de s'Arenalet de Son Colom” (accediu, per exemple, al nostre comunicat del passat dia 15-09-2009). Ahir, a la fi, va tenir lloc una reunió entre les parts, per veure d'avançar en aquest sentit. El cap de la Demarcació de Costes, Celestí Alomar, exercí d'amfitrió del director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, de representants de l'equip de govern de l'Ajuntament artanenc, així com del regidor d'Els Verds-Esquerra Guillem Caldentey i el secretari d'Organtzació del partit republicà, Joan Miquel Chacón.
La reunió, doncs, va servir per arribar a l'acord que el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca presentarà a Costes un projecte de protecció urgent reversible i provisional de protecció del jaciment (com el que es va dur a terme l'any 2005), i un segon projecte, dirigit a la seva consolidació i conservació definitiva. Aquestes actuacions, especialment la dirigida a l'adequada consolidació de les restes i la seva conservació definitiva, es podran dur a terme una vegada s'hagi resolt definitivament l'expedient de delimitació territorial del jaciment, procediment incoat pel Consell de Mallorca a instàncies de Els Verds-Esquerra d'Artà el mes d'octubre de 2007.

Què n'ha dit la premsa:
- Diario de Mallorca, 26-11-2009: El Consell intervendrá de urgencia en la naveta del Arenalet de Son Colom para frenar su degradación.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

un acord sense signar es un acord banyat el consell i costes vaja dos no executen rés, apart de les carreteres a la mallorquina

Unknown ha dit...

Benvolgut/a anònim/a,
Potser i malauradament tenguis raó. En certa mesura, i atesa la nostra experiència en general, i en particular amb aquest lamentable cas de la desprotecció d'un jaciment arqueològic tan antic com aquest al litoral de la Colònia de Sant Pere, el títol d'aquest nostre darrer escrit sobre la qüestió deixa caure un sentit escèptic ("Optimisme (contingut"). Nosaltres en tot cas feim i hem fet el que hem pogut dins dels nostres estrets marges d'actuació.
Molt (més) lamentable, en el nostre parer, ha estat i continua sent, el paper representat fins ara per part de l'equip de govern municipal (UM-PSOE), el qual s'omple la boca de protecció i gaudfi del territori i del pàtrimoni cultural, i no és capaç tan sols de retolar mínimament els jaciments arqueològics, encara que sigui per a que els passajants no el trepitjin involuntàriament i per pura ignorància.

G. Caldentey
regidor

Julen Adrián ha dit...

Artà Sorprén?
Els Gili, pare i fill, sorprenen?

Jo crec que en absolut, allò que sorpreneria seria veure-los prendre una iniciativa sense interés particular.