diumenge, 11 d’abril del 2010

En el seté aniversari de l'assassinat de J. Couso a l'Iraq

Aquesta setmana ha trascendit el video desencriptat i editat pels de l'ONG WikiLeaks, de l'exèrcit de la democràcia més exemplar de món mundial fent quelcom semblat a "tiro pichón" amb la població civil de Bagdad. Els fets varen succeir l'any 2007, 11 civils varen morir -entre ells un periodista i l'ajudant, de Reuters-, i dos nins que varen resultar ferits. El dia següent, l'exèrcit usamericà explicava les morts com a part d'un enfrontament de combat entre les seves tropes i insurgents.
El video és molt dur. Subtitulat en anglès però fàcil d'entendre.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un document impressionant, quins animals!
I no hi haurà mai justícia?
Per lo que he pogut entendre, els americans parlen amb una fredor increïble, inclús se'n riuen.
Gràcies per donar-mos a conèixer aquest video.

Guillem Caldentey Crego ha dit...

Malauradament, benvolgut/a anònim/a, res no indica que la increïble fredor amb que parlen els usamericans del video sigui característica pròpia seva.
En un article/entrevista publicat ahir al diari "Última Hora" (per cert, en aquest moment la 5a. notícia més llegida de la web del diari) de títol "Un sargento mallorquín regresa tras su misión en el avispero de los talibanes" està sembrada d'expressions, com a mínim, desvergonyidament imperialistes i eurocèntriques. A banda de les típiques expresions de "l'exèrcit com una segona família", hi trobam:
- La dicotomia entre els pobres americans que pateixen constants atacs per part dels "insurgents" (lluitadors per l'alliberament de la seva nació i expulsió de l'invasor)/els Insurgents, autèntiques "vespes" ("avispero afgano").
- El nostre mallorquí també relata una de les seves millors experiències, gairebé des d'un vessant estètic, a bord d'una màquina de matar semblant a la del vídeo:
«Hay una sensación única que es la de los vuelos diurnos tácticos en helicóptero. Las puertas van abiertas, con ametralladoras en ambos lados, y volamos muy alto o muy bajo. La panorámica es impresionante». No fan falta més comentaris.
No s'està d'esmentar un de tants "accidents" que comporten l'obertura d'un "expedient d'investigació" i el seu posterior i més que segur arxivament exculpatori de les "nostres" tropes: l'"incident" de la "mort" de dos joves en moto.
Fa poc, en ensopegar un cotxe militar espanyol amb una pedra, un militar va pitjar per accident el botó de disparar i es va carregar un civil, un ancià si no record malament.
I això només són els capítols que ens arriben....
Les gràcies s'han de donar a gent com WikiLeaks que s'arrisquen molt per tal que es coneguin totes aquestes veritats incòmodes. Fa poc s'ha sabut que un rai de països ja els tenen censurats, i que la mateixa CIA va darrera ells. si pitjes a l'enllaç de l'article, surt la seva web i es pot fer una contribució per a que continuin publicant documents.
Salut!