divendres, 25 d’abril del 2008

Del finançament de fundacions públiques (i algunes de privades) de teatre a Mallorca

Els Verds-Esquerra cercaran consens polític municipal per a aconseguir la participació de les institucions supramunicipals en el finançament de la Fundació Teatre d'Artà
Espais escènics d'altres municipis, i també fundacions privades, com el Teatre del Mar, reben un fort recolzament per part del Govern Balear i del Consell de Mallorca

Els Verds-Esquerra d'Artà proposaran al proper plenari de l'Ajuntament d'Artà instar el Govern Balear i el Consell de Mallorca a col·laborar econòmicament amb la Fundació Teatre d'Artà. “Aquesta entitat, encara que es troba en una localitat petita com és Artà, mou anualment un públic aproximat d'unes 30.000 persones, s’ha convertit en un element central en la dinàmica cultural dels artanencs i de la gent de la comarca, i hi troben espai de representació dels seus espectacles cinc companyies locals. La seva Escola d'Art Dramàtic ofereix ja en l'actualitat el segon curs dels Estudis d'Interpretació de Grau Mitjà. Amb aquests estudis, el centre vol oferir la possibilitat de preparar les proves d'accés a l'Escola Superior d'Art Dramàtic, proporcionar als amateurs una base sòlida d'interpretació i facilitar la formació a professors, monitors o mestres que vulguin impartir, promocionar o emprar el teatre als seus centres educatius. L’Escola del Teatre oferta cursos monogràfics, de dansa, interpretació, commedia del arte, teatre musicals i a hores d’ara hi assisteixen uns 190 alumnes amb edats compreses entre els 5 i el 67 anys”, explica Guillem Caldentey, regidor de la formació ecosocialista artanenca.

Només enguany, El Govern de les Illes i el Consell de Mallorca han atorgat, cada un, 44.000 euros a la Fundació Teatre del Mar, entitat que, recorden, no és pública sinó privada. Segons l'Anuari Teatral de les Illes Balears, a més de la subvenció anual de 44.000 euros del Govern Balear i del Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma també hi col·labora anualment amb aportacions similars mitjançant un conveni signat fa més de 10 anys. Segons les dades d'aquesta mateixa publicació, només l'any 2005, Iguana Teatre, companyia fundadora de la Fundació Teatre del Mar, va rebre 21.000 euros del Govern Balear, 18.000 euros de Sa Nostra, a més d'altres aportacions del COFUC.

Per altra banda, amb càrrec als pressuposts d'enguany, el Consell de Mallorca ha destinat importants subvencions a altres Fundacions teatrals de l'illa, tant públiques com privades: 100.000 euros a la Fundació Teatre Municipal d'Inca, 60.000 euros a la Fundació Auditori de Porreres, 100.000 euros a l'Auditori de Palma, 50.000 euros a la Fundació Pública Teatre Municipal de Manacor.

Ateses totes aquestes dades, Els Verds-Esquerra d'Artà consideren un greuge comparatiu la nul·la participació econòmica del Govern Balear i del Consell de Mallorca a la Fundació pública artanenca, i tenen la convicció que s'arribarà a un total consens amb la resta de formacions per a la reivindicació de col·laboracions econòmiques adients per part de les institucions supramunicipals. Segons Caldentey, “aquesta no és més que una continuació, per la via política, de les gestions que va fer la gerent de la Fundació Teatre d'Artà fa mig any i, si tots ens posam d'acord, i atès el color polític de l'equip de govern (UM-PSOE) i de part de l'oposició (Els Verds-Esquerra i UIA, que tenen presència al Govern de les Illes amb la persona de Margalida Tous, Directora General de Política Lingüística), no ha de ser difícil trobar la manera de convèncer Govern i Consell de Mallorca de la necessitat d'aquesta col·laboració”.