divendres, 16 de maig del 2008

Sentència (no ferma) Càmping de la Colònia: 510.778'77 euros


Els Verds-Esquerra d'Artà valoren positivament la sentència que confirma la sanció urbanística de 510.778'77 euros imposada pel Consell contra UPA, S.A. per la construcció de 88 bungalous prefabricats de formigó
Critiquen la passivitat dels governs municipals, i demanaran que els doblers siguin invertits a la zona

Els Verds-Esquerra d'Artà es declaren molt satisfets amb la sentència (1) que el jutjat del contenciós-administratiu número 2 de Palma ha dictat en el procediment ordinari 248/2005, iniciat per UPA, S.A., empresa propietària del “Camping Club San Pedro”, a la Colònia de Sant Pere. Remarquen, a més, la bona feina duta a terme per la seva assessoria jurídica i pels serveis jurídics del Departament de Territori del Consell.

La sentència, que no és ferma i podria ser objecte de recurs d'apel·lació els propers 15 dies, “estima parcialment el recurs contenciós-administratiu interposat per UPA, S.A. contra l'Acord de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric adoptat dia 27 de juny de 2005, per la qual s'imposava una sanció urbanística de 703.430'02 euros per les obres realitzades a la parcel·la 280 del polígon 3 d'Artà, i declara conforme a dret la resolució impugnada, amb excepció de l'import de la sanció urbanística, que es fixa en 510.778'77 euros”.

La formació ecosocialista artanenca lamenta profundament la passivitat i fins i tot el tarannà col·laborador que han mostrat els diferents equips de govern respecte de les irregularitats i infraccions urbanístiques comeses per part de la propietat d'aquesta instal·lació turística. “Unió d'Independents d'Artà (UIA), PSOE, PP i UM han demostrat permanentment la voluntat d'ajudar els infractors, declara Guillem Caldentey, portaveu i regidor de Els Verds-Esquerra d'Artà, per omissió i fins i tot amb declaracions, com ara les de Margalida Tous (UIA) quan era batlessa d'Artà (“Com podem perjudicar aquesta gent, tan educats com són”), Josep Silva (PSOE) (“És legal i defensaré per totes aquesta activitat”), o l'intent la passada legislatura, per part del mateix Josep Silva i Rafel Gili, batle d'Artà, en col·laboració amb la que era assessora jurídica de l'Ajuntament, d'actualitzar la llicència d'activitats de l'establiment, arribant a dur-ho a comissió de govern, actualització feliçment avortada per Julen Adrián, que llavors formava part del govern municipal, sota amenaça de denúncia per prevaricació si es duia a terme”.

L'escrit de part del misser del Consell Insular de Mallorca (signat a Palma dia 19 de novembre de 2007) en aquest Procediment Ordinari va ser ben contundent respecte del tarannà mostrat per l'Ajuntament d'Artà: "En el present cas, l'actitud de l'Ajuntament d'Artà sols pot qualificar-se de tolerància o passivitat total davant la infracció sancionada i moltes altres ja prescrites [...]. L'actuació de l'Ajuntament no es pot aquí qualificar d'ajustada a la Llei. [...] Pretendre que s'hagi de donar a l'Ajuntament una altra oportunitat [...], quan des de 1984 no ha mostrat mai un vertader interès [...] és absurd i contrari a la finalitat de l'art. 71 de la Llei de Disciplina Urbanística".

Els Verds-Esquerra d'Artà critiquen també durament el paper jugat pel misser que ha representat UPA, S.A. en aquest procés, Josep Melià Ques (2), significat membre de UM i candidat, per altra banda, d'aquesta formació política al Consell les passades eleccions autonòmiques i municipals, i els seus atacs a un dels organismes de la institució a la qual pertany com a representant polític. En l'exercici de la defensa, aquest advocat va arribar a adduir que la sanció del Consell era un cas de persecució política, en una postura, segons el portaveu artanenc, “barroera i fins i tot de menyspreu vers els serveis jurídics del Consell”.

Per altra banda, Caldentey anuncia que, “no obstant el lamentable paper jugat pels distints governs municipals d'Artà, instarem el Consell de Mallorca a reinvertir els doblers recaptats a la mateixa zona on es va produir la infracció urbanística”. Es tracta d'una zona d'un gran valor paisatgístic i ecològic, ben propera a Es Canons i a diferents jaciments arqueològics que pateix problemes greus com ara la circulació i estacionament de vehicles no autoritzats fora dels camins. Són necessàries actuacions com ara limitar l'accés dels vehicles no autoritzats i la creació d'espais d'aparcament per la gent que arriba a la zona en cotxe i hi vol passejar”.

(1) Pitjau aquí per accedir a la documentació.

(2) Trobareu més informació al comunicat de premsa d'EU/EV de dia 4 de juny de 2007. A un article d'opinió publicat al Diari de Balears de dia 29 de maig de 2007, aquest polític d'UM defensava el següent: "[...] hem de regular el tot inclòs [l'establiment sancionat funcionava amb aquest règim]; [...] hem d'aconseguir eines efectives per evitar la indisciplina urbanística".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Enhorabona.

Bona feina.