dijous, 13 d’agost del 2009

L'article del dia. T. Martí/Diari de Balears: "O tots moros o tots engrillonats"

O TOTS MOROS O TOTS ENGRILLONATS

André Malraux deia que havia arribat a geni perquè mai desmentia les estupideses que deien sobre ell.
Que dur que resulta el camí cap a la genialitat! Fa uns dies que estic experimentant una estranya i ben curiosa tendència a sentir-me identificat amb les declaracions d'alguns dirigents del Partit Popular. La senyora De Cospedal afirmà que Espanya és un estat policíac. No serà un servidor qui li faci la contrària.
L'autor de la frase "el que ha succeït a les Balears, on algunes persones han estat engrillonades, constitueix un acte infame impropi d'una democràcia moderna", és ni més ni menys que el president del Partit Popular espanyol (i exministre de l'Interior espanyol) Mariano Rajoy (!).

El Comitè de Direcció del Partit Popular de Balears ha dit que el tracte dispensat als detinguts en l'operació Espasa fou "inhumà", "vexatori", "clarament desproporcionat", "en contra dels seus drets fonamentals i humans", i "amb uns usos que recorden una nova Inquisició, incompatibles amb la Constitució i amb l'estat de dret".
Com ja sabeu, intentam no parlar de Rosa Estaràs en aquesta secció, però no podem més que ressenyar el nostre total acord amb les paraules absolutament radicals i encertades al voltant d'aquesta qüestió.
Quan vaig tenir notícia que la policia va entrar a l'Ajuntament de Palma i se'n va endur un regidor del Partit

Popular, Rafel Duran, engrillonat, vaig pensar que el fet de posar-li les manilles era una mesura absolutament desproporcionada i que si el protocol preveu aquesta mesura, el que cal fer és revisar el protocol. Per descomptat no parlam només del cas del senyor Duran. Seria injust. Parlam del cas de qualsevol presumpte delinqüent que sigui obvi que no partirà corrents i que no es resistirà violentament a l'arrest. En canvi, no em va sorprendre que la policia desobeís les ordres del delegat del Govern espanyol de no emmanillar els sospitosos de corrupció relacionats amb el cas Palma Arena. No és la primera vegada que passa i la veritat és que sempre em queda el regust inquietant que la policia actua de vegades fora del control polític.

Volem creure que la nova doctrina del PP sobre les detencions s'aplicarà a partir d'ara a tots els casos. També quan es detengui un àrab a sa Pobla (o dins la Mesquita de Palma) els responsables del Partit Popular reclamaran per a ell un tracte "humà", proporcionat i no vexatori. També volem creure que a partir d'ara quan es produeixi una detenció il·legal a sa Pobla o a qualsevol municipi de les Balears i el detingut, sigui moro o cristià o fins i tot organitzador de l'Acampallengua, el Partit Popular aixecarà la seva veu en defensa del ciutadà ultratjat per les forces de seguretat. Volem creure que el PP serà el primer a denunciar les actuacions policials absolutament desmesurades contra els manifestants antitaurins.

Volem creure que a partir d'ara, quan agents incontrolats de les forces de seguretat cometin abusos contra ciutadans innocents, el Partit Popular demanarà responsabilitats i explicacions clares al delegat del govern espanyol, expressarà la seva solidaritat amb la víctima de tals abusos i no donarà pàbul a rumors sobre incidents inexistents. I no desmentirà les versions coincidents del detingut, dels organitzadors de l'esdeveniment on s'hagi produït la detenció il·legal, de l'ajuntament del municipi i de la policia local.

Volem creure que, a partir d'aquesta nova manera d'interpretar certes actuacions policials, ni el Partit Popular ni els seus supporters mediàtics aprofitaran els repugnants i execrables assassinats de dos joves guàrdies civils per criminalitzar persones que legítimament, democràticament i pacíficament discrepam moltes vegades del Partit Popular. I com veis, "moltes vegades" no vol dir sempre. En la defensa del tracte digne a tots els detinguts (siguin militants del PP o no) ens hi trobarem.