divendres, 18 de setembre del 2009

La notícia de l'any per la Colònia de Sant Pere


Accediu a la Sentència ferma de dia 10-09-2009, sobre el Recurs d'Apel·lació 73/2009, de la Secció 1 de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Accediu al Conveni signat per Rafel Gili Sastre (UM, Batle d'Artà) i Porto Sa Coloni S.A., dia 11-03-2005, pel qual l'Ajuntament havia de facilitar la edificació de 18 xalets a la Illeta del Molí d'en Regalat i havia de rebre 1.200.000 euros de la promotora. A finals del mateix mes de març de 2005, l'Ajuntament va rebre un avanç de 500.000 euros.

E. Borràs / Diari de Balears, 18-09-2009

El TSJIB suspèn la construcció de 18 xalets a la Colònia de Sant Pere
La sentència anul·la l’acord municipal pel conveni signat el 2005 entre l’Ajuntament d’Artà i una promotora per construir al Molí d’en Regalat. Afirma que la zona no correspon a sòl urbà

Una sentència inapel·lable del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, comunicada dimarts, suspèn l'acord del ple de l'Ajuntament d'Artà per permetre l'edificació de 18 xalets al Molí d'en Regalat, a la Colònia de Sant Pere. El ple d'Artà acordà, el 22 de febrer de 2005, un conveni amb la promotora Porto Sa Coloni que els permetia la construcció dels xalets devora la mar a canvi d'1.200.000 euros, la meitat dels quals es pagaren quan es féu la firma del compromís. Tanmateix, el conveni se signà considerant que el Molí d'en Regalat era sòl urbà i ara la decisió judicial ho desmenteix. Segons la sentència, la zona ha de ser qualificada com a urbanitzable sense pla parcial aprovat, no com a zona urbana, i dóna la raó a Joan Fiol, el veí que començà el procés legal contra el Consistori.

El recurs presentat per Fiol diu que el Molí d'en Regalat no compleix cap dels requisits per ser sòl urbà: ni tampoc no el defineix així el Pla Territorial Insular, ni consta a cap planificació urbanística, ni té tots els serveis propis d'una zona urbana, com les connexions viàries, d'aigua, elèctriques i de clavegueram. La sentència dóna la raó a Fiol i als altres veïns que l'any 2004, quan es començà a parlar del conveni, ja es manifestaren contra la construcció dels immobles. El primer recurs que feren el desestimà l'any passat el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma, però hi apel·laren i ara la sentència és ferma.

Un precedent important

Així mateix, Joan Fiol diu que aquesta resolució estableix un precedent important: "aclareix molt bé què és sòl urbà i què no ho és". La decisió judicial aclareix: "la potestat de classificació d'un sòl com a urbà és de caràcter regulat i no queda a l'arbitri del planificador". O com diu Fiol: "El sòl no és allò que el polític de torn digui que és", ha de complir uns requisits legals per ser-ho. Ara, afegeix, molts ajuntaments hauran de llevar falses qualificacions de sòl urbà perquè no coneix "cap planejament urbanístic municipal que no en tingui". De fet, en el text de la sentència, el Tribunal ja avisa que convenis com el que aprovà Artà presenten "el risc de tractaments discriminatoris i poden arribar fins i tot a servir de base a l'urbanisme a la carta, sense visió de conjunt i proclius a l'arbitrarietat". També deixa clar que els pactes municipals s'han de supeditar a allò que diu el Pla Territorial Insular.

4 comentaris:

Garci ha dit...

Enhorabona companys. És un gran pas i una gran victòria per a tots nosaltres!

Julen Adrián ha dit...

Ara seguirà la següent batalla, encara molt més difícil, perquè les NN.SS. aprovades provisionalment qualifiquen el terreny com a urbanitzable, i tirar això enrera serà molt difícil.
en allò referent al Molí d'En regalat només hem guanyat temps (que no és poca cosa). El més important d'aquesta sentència és que tira per terra arguments com els que defensava l'arquitecte Sr. Carrió (i altres), de la qualificació d'un terreny com a urbanitzable o urbà, de fet, per la presunta dotació de serveis que tinguès.
Aqusta sentència farà més bé fora de la colònia que a la colònia, on la voluntat d'UM, PSOE i PP per urbanitzar El Molí d'En Regalat serà encara molt difícil de fer enrera. per això encara haurem de batallar molt.
Gràcies també a Joan Fiol, sense ell no hauríem arribat fins aquí.
Crec que encara hi ha un altre contenciós de Fiol contra el Consell per no haver-lo desclassificat i qualificat com a Rústic, en aplicació de la Llei de costes. això si que estaria millor.

ha dit...

Yuhuu! Enhorabona a tots!!!
Julen, te les saps totes, quina sort tenir-te del nostre costat (segur que de petit eres un empollón! :D). Creuem els dits per un efecte dominó, que tomi les següents barreres... Ja n´hi ha prou de xalets clònics, que no som robots!

Anònim ha dit...

lo pescat amb aquest assumpte no és gaire cosa pollos