dilluns, 7 de setembre del 2009

L'article del dia. J. Lladó / Diari de Balears: "Reducció de despeses"

Jaume Lladó / Diari de Balears, 07-09-2009:
Reducció de despeses

Fa una temporadeta que es parla del pla que pretén dur a terme el Govern per reduir les despeses per mor de la crisi econòmica. Primer ens arribà la voluntat de llevar conselleries, però el que sembla que s'estudia ara és la desaparició d'empreses públiques. Puc dir que jo som totalment partidari de la segona opció. I ho som no només per qüestions econòmiques sinó, sobretot, perquè guanyaríem en transparència. Hi ha empreses públiques que tenen raó de ser. L'Empresa Municipal de Transports, per exemple, o els Serveis Ferroviaris de Mallorca, o fins i tot Emaya. Són empreses que ofereixen un servei públic molt concret sense un excés de burocratització. Moltes d'altres, emperò, s'han creat no per agilitar el servei als ciutadans, com diuen, sinó per altres tipus d'interessos. Un d'aquests possibles interessos és que els controls que exerceix l'oposició sobre aquestes empreses és molt més feble que el que reben una conselleria o una regidoria.

Si traspassam una part del pressupost de la meva conselleria a una empresa pública, aconseguesc més llibertat per triar amb què i com vull fer servir els doblers i pos més difícil a l'oposició seguir el rastre de les meves decisions. Un segon motiu ha estat la desconfiança d'alguns polítics sobre el cos funcionarial. Hi ha hagut casos de creació d'una empresa pública per exercir les mateixes competències que ja tenen assignades un grup de funcionaris que no resulten de fiar pels polítics de torn. Aleshores, es crea una administració paral·lela, a la qual hom ha de pagar, mentre als qui els tocava fer la feina es graten la panxa, però també cobren. Finalment, en altres casos s'han creat societats públiques per evitar la funcionarització dels treballadors i tenir més llibertat de contractació. Els contractats per l'empresa pública generalment cobren menys que els funcionaris del mateix rang i exerceixen la seva professió en pitjors condicions laborals. Aquest darrer és el cas dels hospitals -fundació, que es va posar de moda fa un parell d'anys.

Sigui quin sigui el motiu de la creació de l'empresa en qüestió, pens que en molts pocs casos queda justificada la seva existència i en la majoria la seva tasca es podria dur a terme en iguals o millors condicions directament des de l'administració corresponent. Fa uns anys, per exemple, es va crear el FOGAIBA, un organisme destinat a gestionar el pagament de la Política Agrària Comuna europea als pagesos de les Illes Balears. Fins aleshores aquesta feina l'havia feta directament la Conselleria d'Agricultura i no sembla que el FOGAIBA ho faci molt més bé ni que les subvencions arribin molt més aviat. Això sí, al FOGAIBA hi conviuen funcionaris de carrera amb nous contractats que fan la mateixa feina, però amb uns contractes ben diferents. La reabsorció d'empreses públiques per l'administració corresponent significarà un plus de transparència i, en alguns casos una minva de la despesa, però no en totes per mor dels sous més baixos que solen pagar. De tota manera, anc que només sigui per tenir una administració més transparent, val la pena fer aquesta passa.