dimarts, 29 de setembre del 2009

Gran article de'n Biel Perelló (27-09-2009)

[Imatge i article extrets de
Fotobloc de natura]

Marts morts

La mort (caça) de la salvatgina -marts, genetes i moixos orats- és "tradicional" a Mallorca, és du a terme durant tot l'any fent servir les mes variades formes (la majoria il.legals) ja que molts pagesos i caçadors encara consideren aquestes espècies de mamífers perjudicials pels seus interessos... res mes lluny vists els estudis sobre la seva alimentació. I si amb aquestes mal anomenades "tradicions" no n'hi ha prou, hi podem afegir els atropellaments, especialment de marts (Martes martes), a moltes carreteres de l'illa.

La carretera de Pollença a Sa Pobla (MA-2200), entre Son Vila i Crestatx, sembla ésser la que registra un nombre mes elevat d'atropellaments de marts de la xarxa viària mallorquina. Aquesta zona presenta una alta densitat de marts i l'estiu i la primavera són els períodes en que es produeixen mes baixes (per ésser època de reproducció i de mes moviments dels mascles marcant el seu territori). Per a evitar-ho es podria parlar de reducció de la velocitat, tancament de les voreres amb habilitació de passos subterranis,... el tema és molt complexe i els costos elevats, queda idò encara pendent la solució que eviti aquests atropellaments.

Des del 2007, especialistes de l'AEN, venen registrant els atropellaments de carnívors a les carreteres de l'Illa, les dades són processades per a determinar els punts negres per atropellament i per a saber-ne mes de la distribució dels animals. Si trobau cap mart o geneta atropellat podeu enviar un correu electrònic a conservacio(a)aen.cat indicant les dades que figuren a la fitxa de seguiment.

Per a mes informació: