dissabte, 21 de març del 2009

Moció: Artà Zona Lliure de Transgènics

Denuncien la manca de mesures per part de la Conselleria d'Agricultura dirigides a fer realitat que les Illes Balears siguin Zona Lliure de Transgènics
Els Verds-Esquerra proposaran que el municipi d'Artà es declari “Zona Lliure de Transgènics”
La moció contempla que les ordenances municipals declarin com a activitats insalubres i nocives, no autoritzables, la sembra de llavors transgèniques

Els Verds-Esquerra d'Artà han presentat, per al seu debat i aprovació la propera sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament d'Artà, una moció que té per objectius principals la Declaració institucional d'Artà com a Municipi Lliure de Transgènics (Organismes Modificats Genèticament, en endavant, OGM), manifestar la oposició de la Corporació al cultiu, tant experimental com comercial, de cultius transgènics i la preocupació pel pas d’aquests productes a la cadena alimentària, i aprovar les disposicions necessàries amb l’objecte que les ordenances municipals declarin activitats insalubres i nocives no autoritzables, en cap indret del terme municipal, les proves de camp amb llavors o qualsevol altre alliberament intencionat d’OGM amb fins experimentals, així com la sembra de varietats comercials de llavor OGM (1).
Els Verds-Esquerra d'Artà persegueixen amb aquesta proposta seguir les passes dels municipis i regions d'arreu d'Europa integrats en la Xarxa de Regions Lliures de Transgènics i, a les Illes Balears, les del Parlament de les Illes (2) i de sis municipis de l'illa de Mallorca (Capdepera, Esporles, Estellencs, Manacor, Porreres i Santa Maria).
L’alliberament d’organismes modificats genèricament (en endavant, OGM) en el medi ambient suposa un risc per a la biodiversitat i per a la salut, i pot provocar efectes irreversibles sobre els ecosistemes afectats per aquesta contaminació genètica. En aquests moments, cap autoritat científica pot invocar conèixer els efectes dels OGM sobre el medi ambient i la salut dels consumidors. L’extensió i generalització de cultius OGM és un horitzó probable per a les Illes Balears i tot l’Estat espanyol si no es prenen, en aplicació del principi de cautela, mesures precautòries urgents de banda de les autoritats locals, autonòmiques i estatals.
Per altra banda, els ecosocialistes artanencs exposen els perills que la introducció dels OGM poden suposar per a les varietats locals dels productes agrícoles. El cultiu d'OGM a les Illes suposen un greu perill pels nostres productes, que tenen en el seu futur en les identificacions de qualitat, les denominacions d’origen i en formes d’agricultura respectuoses amb el medi ambient com l’agricultura ecològica o l’agricultura integrada. Aquestes opcions per la qualitat i la seguretat alimentària són incompatibles amb l’extensió dels cultius modificats genèticament.
Guillem Caldentey, regidor d'aquesta formació artanenca, explica que amb aquesta Declaració i implicació municipal en la defensa de la salut de les persones i de la varietat ecològica també es persegueix “pressionar les entitats supramunicipals (Consell de Mallorca, Govern de les Illes, Estat espanyol i Comunitat Europea) en el sentit que les distintes institucions prenguin consciència del neguit i preocupació social sobre l'ús dels OGM, i que facin efectives les mesures oportunes i incloses en les pròpies Declaracions. En el cas de les Illes Balears, fem nostres les denúncies de la Xarxa d'Entitats Mallorca Lliure de Transgènics (3) sobre la no aplicació, per part de la Conselleria d'Agricultura, de les mesures per a fer efectiva la Declaració de les Illes com a Zona Lliure de Transgènics esdevinguda l'any 2007, així com l'incompliment del Decret 66/2007, de 25 de maig, pel qual es crea el Registre de transgènics i la Comissió de Bioseguretat.

MATERIAL INFORMATIU:
Ecologistas en Acción: Informe "Alimentos Transgénicos".
Llista roja dels aliments amb transgènics del super, de Greenpeace.


(1) Accediu a la Moció que es tractarà la propera sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament d'Artà, de dia 31 de març.
(2) La Declaració de les Illes Balears com a zona lliure de transgènics es va aprovar al Parlament de les Illes dia 9 d'octubre de 2007: Proposició No de Llei 6875/06, presentada pel Grup Parlamentari Mixt (ponent: M. Antònia Munar i Riutort).
(3) Accediu a les denúncies de la Xarxa d'Entitats Mallorca Lliure de Transgènics, del passat mes de novembre.

2 comentaris:

ha dit...

Em sembla molt bé, ojalá ho aprovin els altres. Aquí hi ha una llista roja de productes transgènics que es troben al super, elaborada per Greenpeace:
http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/gu-a-roja-y-verde.pdf

ha dit...

Dissabte 4 d'abril a Manacor, es celebra la Diada Contra els Transgènics, organitzada per la campanya Mallorca Lliure de Transgènics, el programa és el següent:

A partir de les 10h i fins a les 13:30h Plaça de sa Bassa (Manacor):
· Cercavila en xeremiers
· Performance d'Aliments Manipulats
· 12h Taller d'etiquetatge i traçabilitat d'aliments
· Exposició i video-projeccions (Tranxgènia, La guerra de la soja, El
mundo según Monsanto)

A partir de les 18h a l'IES na Camel·la (Manacor):
· 18h Presentació de la campanya Mallorca Lliure de Transgènics
· 18:45h Presentació Transgènics versus sobirania alimentària
· 19:30h Taula redona Transgènics versus sobirania alimentària

A partir de les 21h al passeig de na Camel·la:
· Actuació musical a càrrec de Fruto de la Manga (bossa nova)