dimecres, 5 de gener del 2011

L'equip de govern d'Artà elimina sense cap consulta als coloniers, el Fòrum de Participació de la Colònia

La supressió no s'ha explicat al Ple, ni als coloniers, ni s'ha fet una memòria mínima de les propostes aprovades pel Fòrum que han estat dutes a terme
UM-PSOE suprimeixen unilateralment i per la via dels fets consumats -pressuposts municipals- el Fòrum de Participació Ciutadana de la Colònia, òrgan de decisió popular dels "pressuposts participatius"
Els Verds-Esquerra lamenten la pràctica clientelista, opaca i antiparticipativa de l'equip de govern municipal

Per la via dels fets consumats -aprovació dels pressuposts municipals sense cap partida que s'hi destini-, sense cap tipus d'exposició dels motius al Ple -ni, pitjor encara, als coloniers-, l'equip de govern municipal d'Artà (UM-PSOE) ha decidit unilateralment suprimir el Fòrum de Participació Ciutadana de la Colònia de Sant Pere, òrgan assembleari que ha funcionat des del 2004 i en què els empadronats en aquell nucli urbà costaner d'Artà majors de 16 anys podien aportar i decidir les propostes d'inversió municipal fins a un total de 60.000 euros. Tampoc no s'ha fet una exposició mínima als coloniers de quines foren les propostes decidides al llarg de l'any 2009 i que s'havien d'haver executat el 2010, ni consta tan sols que les mateixes hagin estat executades.
UM-PSOE ja havien intentat amb anterioritat deliminar aquest procediment de participació ciutadana, i de fet l'any 2007 no es va dur a terme, amb el pretext que s'havia de debatre "políticament" (és a dir, segons el criteri d'UM-PSOE, sense la ciutadania). L'any 2008 es va reactivar aquest procés de participació ciutadana, en aquesta ocasió amb un Reglament dissenyat per i a la mida de l'equip de govern -i sense haver donat cap veu als màxims implicats i destinataris, això és, els ciutadas de la Colònia de Sant Pere. Un Reglament, per cert, que ja suposava fortes retallades pel que fa al marge de participació individual i que retallava poder a l'Assemblea general.
El passat any 2010, ja no va ser convocat en cap moment l'assemblea del Fòrum i, del procés dut a terme l'any 2009, és remarcable com des de l'equip de govern es va fer tot el possible per devallar la qualitat democràtica del mateix, en informar molt deficientment les propostes presentades pels coloniers (tècnica, com econòmicament), com a la hora d'exposar quin era el ritme o el grau d'execució de les propostes determinades l'anterior edició. És remarcable també com, al seu torn i malgrat els esforços antiparticipatius de la regidora de participació, M. Antònia Sureda (UM), els coloniers continuaven assistint a les convocatòries, demostrant una exemplar responsabilitat i civisme.
La decisió d'UM no encaixa de cap manera, segons Els Verds-Esquerra d'Artà, amb els propòsits d'esmena de renovació del partit regionalista ("+ participació, + transparència, + proximitat, i + control"), ans al contrari, demostra una total maca de fe en el criteri de la ciutadania, una ànsia per l'obscurantisme en la gestió del que és públic, i com només es sap fer política municipal sota criteris i amb mecanismes clientelistes. Els Verds-Esquerra critiquen la manca de voluntat d'extendre aquest procediment de participació ciutadana a la resta del municipi. La voluntat, al contrari, de mantenir l'opacitat i decidir per a la ciutadania, però sense la ciutadania, s'ha demostrat votant en contra de la moció que proposava la Ratificació i incorporació a la normativa municipal del document de la FEMP Codi del bon Govern local; adopció de mesures dirigides a la transparència del funcionament municipal; adopció de mesures de participació i informació ciutadanes com la creació d'un Consell municipal de seguiment del pla turístic Artà sorprèn", com en la negativa expressa de posar a la consideració de la ciutadania quines havien de ser les inversions amb els doblers de les diferents edicions del "Plan E".

Què en diu la premsa:
Tribuna Mallorca, 05-01-2011: L'equip de govern d'Artà elimina els coloniers.
Diari de Balears, 06-01-2011:
La Colònia de Sant Pere es queda sense fòrum ni pressupost participatiu. L’agrupació dels Verds-Esquerra diu que “no s’ha tingut en compte els veïns”.
Última Hora, 06-01-2011: Los vecinos de la Colònia se quedan sin fórum de participación ciudadana.