diumenge, 7 de març del 2010

UM-PSOE d'Artà i la seva proposta d'ampliació de la platja: Contradiccions i senilitat desenvolupista


El passat divendres, dia 5 de març de 2010, el Ple de la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) ha ratificat per unanimitat l'acord que va prendre -també per unanimitat- el Subcomité Xarxa Natura 2000, d'informar desfavorablement el projecte de macroampliació de la platja urbana impulsat per la Demarcació de Costes, a instància d'UM-PSOE, a l'equip de govern de l'Ajuntament d'Artà. Aquest dictamen desfavorable és vinculant, en trobar-se la zona de la platja de la Colònia inclosa dins l'àmbit de protecció europeu "Lloc d'Interés Comunitari (LIC) Badies d'Alcúdia i Pollença".

El projecte de Costes havia de tenir un cost de 2.388.437.- euros, que esperam que es podran invertir en altres tipus d'actuacions menys agressives mediambientalment, i consistia en multiplicar per 6 la superfície actual de la platgeta, amb l'aportació de 38.541 m3 d'arena.

El dictamen desfavorable de la CBMA es fonamenta, entre d'altres consideracions, en que aquesta ampliació afectaria diferents hàbitats -praderies de posidònia, les cales poc profundes i protegides i els esculls rocallosos i biogenètics-, com en importants errors, metodològics com d'interpretació, de l'estudi de les repercussions ambientals del projecte.

Els Verds-Esquerra celebrem aquesta decissió ja definitiva sobre l'amenaça mediambiental, paisatgística i socioeconòmica que suposava aquest projecte megalòman impulsat des d'UM-PSOE d'Artà. Considerem impresentable per part de l'equip de govern haver instat demarcació a fer un projecte d'aquest tipus, a la vegada que empren i perverteixen el llenguatge amb propaganda turística del tipus "Artà encanta. Es vol oferir un turisme alternatiu al sol i platja, amb elements patrimonials, culturals i etnològics, com són els nostres camins catalogats, i possibilitar que la gent pugui crear empreses entorn d'aquesta nova identitat turística d'integració, conservació i admiració amb i per al territori" (Diari de Balears, 17-11-2009: "Compensacions sense fer renou").

Més declaracions totalment contradictòries amb aquella
nova identitat turística d'integració, conservació i admiració amb i per al territori que ens venia fa uns mesos en B. Gili, regidor de Turisme, i fill del Batle R. Gili, avui mateix a Diario de Mallorca sobre aquesta notícia del rebui g de la CBMA a la macroampliació d'aquesta platja urbana de la Colònia:

El alcalde la lamenta que se rechace ampliar la playa
El hecho de que la Comisión balear de Medio Ambiente ratificase el pasado viernes el acuerdo que tomó tiempo atrás el Subcomité Xarxa Natura 2000 de informar desfavorablemente el proyecto de macroampliación de la playa de la Colònia impulsado por Costas, a instancia de UM-PSOE, ha disgustado al alcalde. Según Rafel Gili, "es un error, se pierde una oportunidad para impulsar la localidad, relanzar el turismo y negocios, teniendo en cuenta que Artà no ha padecido masificación, no hay un hotel, y seguimos defendiendo el patrimonio natural y esta ampliación de la playa sería positiva". No obstante, Gili confía en consensuar con Madrid y los otros grupos un plan diferente para la Colònia. Verds+Esquerra celebran que la macroampliación no se admita.


En definitiva, que com Artà i la Colònia no han patit la massificació i no hi ha un hotel (sic (i fals)), s'ha de defensar el patrimoni natural ampliant la platja, massificant, fent hotels i rellançant el turisme i els negocis... Si ho hem entès bé....

Recordar, per acabar, que no només desenes de tècnics -inclosos els de la Demarcació de Costes- han informat desfavorablement aquest projecte. Quan plantejarem, el gener de 2008, una moció al Ple de rebuig de l'execució del projecte -havíem descobert uns mesos abans que l'equip de govern, unilateralment i sense informar ningú altre, havia sol·licitat a Costes aquesta macroampliació-, ni tan sols els regidors del Partit Popular es varen atrevir a donar recolzament a aquesta barbaritat des del caire mediambiental i de la pressió -econòmica, urbanística, especulativa, demogràfica- que havia d'afegir a la Colònia de Sant Pere.