divendres, 27 de febrer del 2009

El món a l'enrevés!

... O quelcom semblant a això va ser el primer que vaig pensar en llegir, el passat dilluns dia 23 de febrer a El País el següent article de l'analista i corresponsal a Washington d'aquest diari de tirada estatal Antonio Caño: "Obama da oxígeno a Chávez".

D'allò més surrealista que sigui un govern dels EEUU (recordem Chile, El Salvador, Colòmbia, etc., limitant-nos només als països del "pati de darrera", això és, sud-amèrica, dels EEUU) qui assenyali que "El referèndum ha tingut lloc dins d'un procés democràtic... Ha estat un procés plenament consistent amb les pràctiques democràtiques"... i que la capçalera espanyola, en la més pura línia gamberrista de la ultradreta espanyola (recordau la malifeta de Luís Herrero el passat dia 13 de febrer a Vanezuela i la seva lògica expulsió) desbarri d'aquesta manera retreient-li al nou President dels EEUU que "[...] no qüestioni de cap manera la legitimitat del règim veneçolà ni del seu màxim dirigent [...]".

Fa molt de temps ja que he deixat de comprar aquest diari, entre d'altres motius pel tractament que s'hi dóna de les polítiques d'alguns països de sudamèrica i dels seus dirigents, com ara Correa, Chávez i Morales, tractament en el meu parer clarament colonialista, antidemocràtic, colpista i fins i tot racista en ocasions.

És que hem de recordar quants d'anys fa que tenim el mateix Cap d'Estat, a l'estat espanyol, proclamat Rei dos dies després de la mort del dictador Franco? (Jo, amb 31 anys, no he tingut cap oportunitat de triar el Cap d'Estat ni de refrendar la Constitució Espanyola).
És que es fan sovint, a l'Estat espanyol, Referèndums revocatoris dels presidents del govern enmig de la legislatura per la qual varen ser elegits?
Què passaria, a l'Estat espanyol, si des d'algun mitjà de comunicació es cridàs al magnicidi, cosa que es produeix sovint als mitjans de (des)informació veneçolans privats -alguns dels quals propietat del grup PRISA, propietari de El País?
A on es diu a la Constitució espanyola que els ciutadans espanyols no es puguin presentar a ser elegits per a l'exercici de càrrec públic les vegades que vulguin?
Pot presumir l'Estat espanyol de mecanismes de participació ciutadana constitucional i orgànicament ben dissenyats per a permetre la Consulta Popular i el Referèndum amb garantia del seu compliment, com per a que els mitjans de comunicació ("creadors d'opinió") titllin els governs democràticament elegits d'altres estats de "règim", i els seus Presidents de "màxims dirigents"?
S'anima -o s'exigeix- des de El País l'Administració Obama a retornar a un primer pla aquesta regió "en crisi"? Què significa, per a aquest mitjà, estar "en crisi", permetre que la majoria de la població eligeixi els seus governants, recuperar el control sobre les matèries primeres que s'extreuen del seu propi territori nacional? Què significa "retornar a un primer pla aquesta regió", intervenir-hi militarment, o mitjançant bloquejos econòmics, o finançant cops d'Estat?

A continuació, l'article Obama da oxígeno a Chávez (les negretes són meves):

Por voluntad o negligencia -más probablemente por lo segundo- el Gobierno de Barack Obama ha lanzado un importante balón de oxígeno a Hugo Chávez y ha condicionado seriamente su política hacia América Latina antes incluso de haberla definido.

"El referéndum ha tenido lugar dentro de un proceso democrático", según el Departamento de Estado

La semana pasada, en medio del torbellino de acontecimientos que diariamente se viven en Washington, el portavoz del Departamento de Estado avaló en términos inequívocos el referéndum celebrado el domingo anterior en Venezuela. "El referéndum ha tenido lugar dentro de un proceso totalmente democrático... Ha sido un proceso plenamente consistente con las prácticas democráticas", declaró Gordon Duguid.

Ante la insistencia de algunos periodistas sobre si la permanencia indefinida de Chávez en el poder podía considerarse acorde con las prácticas democráticas, el portavoz dijo que no tenía opinión al respecto, pero dejó la impresión de no poner demasiada objeción. "Nosotros, en Estados Unidos, tenemos límites a los mandatos, pero ésa es nuestra práctica", manifestó.

La prioridad urgente de otros asuntos propició que esta declaración, que supone un cambio de 180 grados de la política que Estados Unidos mantenía hasta el momento en relación con Venezuela, fuera ignorada por los medios de comunicación norteamericanos. Pero no por las propias autoridades venezolanas, que se vanagloriaron de su enorme éxito diplomático, ni por algunos columnistas conservadores, que lo tomaron como ejemplo de los desastres que nos traerá la política exterior de Obama.

Algunos expertos en Washington no quisieron, al principio, darle a las palabras de Duguid un gran significado porque las atribuyeron a la improvisación y la ignorancia. Ciertamente, otros altos funcionarios se habían expresado en privado pocos días antes en términos muy contundentes contra Chávez. El propio Obama, durante su campaña y en sus contadas referencias a América Latina, dejó clara su firme oposición al presidente venezolano.

Pero ni Obama ni ningún miembro del Gobierno han hablado desde que el portavoz del Departamento de Estado sentó su posición sobre el referéndum, y hoy debe de entenderse, por lo tanto, que ésa es la posición oficial de la Administración norteamericana. Es decir, que Obama no cuestiona en ninguna medida la legitimidad del régimen venezolano ni de su máximo dirigente, pese a las denuncias de miembros de la oposición y de organismos de derechos humanos sobre la intimidación, persecución y restricción constante de los espacios democráticos en ese país,

El juicio sería levemente más benévolo si esta nueva política respecto a Venezuela fuera fruto únicamente de la incapacidad y el desinterés de esta Administración de responder a una crisis en una región que ha quedado claramente relegada a un segundo plano.

Obama empezó su ronda de visitas internacionales en Canadá, no en México, como hicieron varios de sus antecesores. Canadá es el principal socio comercial de Estados Unidos, pero México es una bomba de relojería de un tamaño similar a Irán.

La nueva secretaria de Estado, Hillary Clinton, se estrenó en una gira por Asia, cuya relevancia mundial es evidente, y sus primeras decisiones fueron las de nombrar enviados especiales a Oriente Próximo, Pakistán y Afganistán, señalando claramente las preocupaciones centrales del Gobierno.

Mientras tanto, ni siquiera se han resuelto las dudas sobre quién estará al frente de la política latinoamericana en el Departamento de Estado. De momento, se ha quedado el que estaba, Thomas Shannon, un profesional riguroso que supo enmendar muchos de los errores de la política de George W. Bush en la región. Pero parece poco probable que continúe ahí después de la cumbre americana de abril, sobre la que se puede apostar sobre cuántos nuevos funcionarios de la Casa Blanca saben siquiera el lugar de celebración. Sobran los dedos de una mano, seguro.