dimarts, 11 de novembre del 2014

Reclamam que es treballi per a fer accessible la web municipal

El passat plenari demanàvem a l'equip de govern si té constància que la web municipal no compleix l'establert per Llei  (Norma UNE 139803:2012, entre d'altres), que obliga a que les webs de Administracions Públiques reuneixin uns requisits mínims d'accessibilitat, de manera que es possibiliti l'accés a persones amb discapacitats. La normativa preveu sancions de fins a un màxim de 1.000.000€ a les institucions que incompleixin aquesta norma. Per la resposta obtinguda, hem de preveure que haurem d'insistir amb aquesta reclamació. Una senzilla prova o test efectuada de manera gratuïta amb una eina a la disposició de tothom a Internet (Web Accessibility Checker), demostra ràpidament tot un seguit de detalls fàcilment corregibles i que facilitarien l'accés per a tothom.
És greu que una persona amb dificultats de visió no pugui accedir a una web que és de tots i que sovint és de visita obligada.

En general però, el que esta clar és que facilitar l'accés a les dades no ha estat mai una vertadera prioritat municipal.

A no ser, que es tracti de facilitar l'accés a dades privades per mala gestió, incomplint greument la Llei Orgànica de Protecció de Dades 
Sí podríem recordar el cas recentment posat en públic coneixement, de gran accessibilitat a les dades municipals: quan es va descobrir que el servidor municipal tenia unes mancances de seguretat tan greus que qualsevol podia accedir il·legalment des de ca seva a les dades privades de tota la població.
Però és clar, allò era un error, i no només no s'han definit les responsabilitats tècniques d'aquell desastre, sinó que es manté el principal tècnic informàtic municipal, encara hores d'ara, fent tasques de suport a la gestió municipal de recollida de residus i neteja viària... Sí es va demostrar diligència, per contra (i sense que es tracti d'una mesura en absolut complementària), per part de l'ex-batle Jaume Alzamora (UIA) en denunciar davant la Guàrdia Civil, el nostre regidor i l'expert informàtic per haver detectat i comunicat confidencialment i constructivament el despropòsit i un seguit d'actuacions per a corregir-lo.
A part de la injusta denúncia al nostre regidor i algunes millores urgents pel que fa a les vulnerabilitats que permetien un senzillíssim accés als servidors municipals, que contenien moltíissims de fitxers de caràcter coinfidencial, poca cosa més s'ha fet en millores de la web municipal, que continua incomplint greument multitud d'aspectes de la Llei 34/2002, de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç electrònic (LSSI-CE) i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD).
Altres casos recentíssims de posada en àmplia accessibilitat per error de dades privades (adreces de correu posades "al descobert"), són els missatges de correu-e enviats per l'organització de l'esdeveniment "Gate to the Future" als participants dia 1 d'octubre; i el correu-e que es va enviar el passat dia 7 de novembre, anunciant la imminent posada en funcionament d'una "Escola de Negocis d'Artà".